About Me

header ads

Playtime (1967) Oyun Vakti

Bay Hulot'nun Paris'te geçirdiği bir güne konuk olduğumuz Playtime (1967) filminde gri ve siyah renklerin ağırlık kazandığı modern şehir yaşamındaki çalışma, mimari ve lüks kültürü eğlenceli bir komediyle hicvediliyor.

Film sırasıyla ofis binası, ticaret sergisi, ultra modern apartman, restoran ve meydan olmak üzere beş ana noktada geçiyor. Bay Hulot bir görüşme için bir şirket binasına ulaşıyor ancak buraya bir türlü uyum sağlayamıyor. Cam kapılar ve pürüzsüz kaygan zemin, garip sesler çıkaran koltuklar ve baş döndüren bir mekanikleşme içerisinde kayboluyor. Filmin gece bölümünün çoğunluysa bir restoranda geçiyor. Sürekli bir teknik aksaklık yaşanan bu restoranda zengin konuklara çaktırmadan bu aksaklıklar örtbas edilmeye çalışılıyor. Bunun sonucunda birbirinden komik sahneler karşımıza çıkıyor.

Film boyunca Bay Hulot bu olaylara pek karışmaz; sadece tanık olur. Saflığı sakarlıkla birleşerek olayların anlamsızlığını daha da ortaya çıkarır.

Playtime (1967) filminin sonunda tüm şehir koca bir sirke benzetiliyor. Film, modern şehir hayatındaki birçok yapmacıklığa ve statü sembollerine komedi dolu bir eleştiri getiriyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0062136/

Filmden bir kesit: https://twitter.com/hergunbirsanat/status/1056613332814323712


Yorum Gönder

0 Yorumlar