About Me

header ads

Yazgı (2001)

Senaryosu Albert Camus'nün, modern klasikler arasında yer alan Yabancı adlı romanından esinlenerek oluşturulmuş olan Yazgı (2001) filminde kitaptaki başkahraman Meursault karşımıza Musa olarak çıkıyor.

2000'lerin hemen başındaki Türkiye'yi, İstanbul'u görmeyi de sağlayan filmde hayata ve olaylara karşı beklenildik tepkileri vermeyen, bunun dışında bir suç işlemese de var olan düzene aykırılığıyla toplum tarafından cezalandırılan Musa'nın yaşam felsefesini, bakışını ve düşüncelerini öğreniyoruz.

Filmin sonundaki jenerikten de okunabileceği üzere film romanın tam bir uyarlaması değil; romandan esinlenerek oluşturulmuş bir senaryoya sahip. Türkiye, Türkiye'deki yaşayışa ve rastlanılabilecek bazı olaylara yer veren bir senaryosu var eserin.

Sade ve sessiz yapısını doğal seslerle, uzun bekleyişlerle, durgun ifadelerle etkileyici bir şekilde güçlendiren Yazgı (2001)'de özellikle Musa'nın son savcı ile görüşürken buradaki savcı karakterinin oyunculuğu benim biraz gözüme battı. Adeta nefes almaksızın kendisine ezberletilmiş, verilmiş rolü canlandırır bir hali vardı.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0287803/





Yorum Gönder

0 Yorumlar