About Me

header ads

Dersu Uzala (1975)

20. yüzyılın ilk çeyreğinde geçen Dersu Uzala (1975) filminde Rus ordusunda görevli olan bir asker ile dağlarda ve ormanlarda yaşayan bir adamın dostluğu anlatılıyor. Ülkenin yabani noktalarını, dağlarını, nehirlerini haritalamakla görevli olan asker Arsenev ve ekibine bir gün bir gece vakti Dersu Uzala konuk olur.

Bu garip adamı gittikçe tanımaya ve tanıdıkça ona büyük bir saygı duymaya başlayan modern yaşam insanları Dersu'dan yabani hayat ile ilgili çok şey öğrenirler. Karşılıksız bir şekilde arkadaşlarını koruyan ve para, alışveriş gibi kavramlara yabancı olan Dersu yıllardan beri dağlarda yaşamaktadır. Pagan inanışına sahip olan bu adam doğaya ve aynı ortamı paylaştığı canlılara büyük bir saygı duymaktadır.

Birçok kere yüzbaşı Arsenev'in hayatını kurtaran Dersu ile yüzbaşı farklı zaman dilimlerinde birkaç kere daha bir araya gelirler. Birbirlerine karşı içten, candan bir sevgi beslerler. Şehir hayatına uyum sağlayamayan Dersu Uzala tekrar ait olduğu, iyi hissettiği dağlara, yabani (belki de doğal demek lazım buna) yaşama geri döner.

Dersu Uzala (1975) filminin çok zorlu bir coğrafyada, farklı mevsimlerde çekilmiş olması başlı başına Akira Kurosawa'nın takdire değer bir iş ortaya koyduğunu gösterirken filmin biyografik bir eser olması bu gerçek hikâyenin izleyicilerine başka güzellikler yaşatıyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0071411/


Yorum Gönder

0 Yorumlar