About Me

header ads

Gölge Oyunu (1993)

Şener Şen ve Şevket Altuğ'un canlandırdığı Abidin ve Mahmut yıllardan beridir birlikte yaşayan ve Rüya Pavyonu'nda çalışan iki komedyendir. Gölge Oyunu (1993) filminde bir gün Rüya Pavyonu'na getirilen sağır ve dilsiz Kumru'ya yardım eden Abidin ile Mahmut yani günümüzün Karagöz ve Hacivat'ı, rüya mı yoksa gerçek mi olduğunu bilemedikleri bir hikâyenin içerisinde bırakırlar kendilerini ve izleyicilerini.

Çarpıcı varlık ve yokluk repliğiyle daha da anlam kazanan Gölge Oyunu (1993) filmi gerçek hayatlarında da bir nevi varlık sorunu yaşayan Abidin ile Mahmut karakterlerinin yanı sıra Büyük Hanım karakteriyle de farklı bir derinlik kazanıyor. 90'lı yılların İstanbul'unda da bizleri dolaştıran film Attila Özdemiroğlu'nun müzikleriyle de beraber zaman zaman mistik bir hava kazanıyor.

Film sonradan dublajlanmış olmasaymış daha iyi olurmuş. Çünkü bazen bazı sesler tanıdığımız başka oyuncuları hatırlatabiliyor ve gördüğümüz oyuncunun sesinin aslında duyduğumuz ses olmadığını düşünebiliyoruz. Buna ek olarak, filmin başındaki jenerikte yabancı bir kadın adı görüyoruz. Filme başlayınca bu adın sağır ve dilsiz Kumru'yu canlandıran oyuncunun adı olduğunu anlıyoruz. Filmde bir Türk olan bu karakterin aslında Türk olmadığını düşünmeye sebep olabiliyor bu durum da.

Filmle ilgili güzel bir yazı için: https://seyler.eksisozluk.com/turk-sinemasinin-gizli-hazinelerinden-sayilan-yavuz-turgul-filmi-golge-oyunu

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0263388/

Filmden bir kesit: https://twitter.com/hergunbirsanat/status/1107722152193781760

Filmin izleme linki:



Yorum Gönder

0 Yorumlar